Следвайте Гласове в ТелеграмВ СБЖ бе получена позиция на журналисти, работили

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ СБЖ бе получена позиция на журналисти, работили
Коментари Харесай

Журналисти: Нинова превърна в. Дума в бухалка. Във всеки брой има по 6 нейни снимки, 2 от които – на първа страница

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В Съюз на българските журналисти бе получена позиция на публицисти, работили през годините във вестник „ Дума ”. Много от тях са членове на Съюз на българските журналисти. Публикуваме без публицистична интервенция тяхната позиция:

Като публицисти – създатели на в. “Дума “ или работили години във вестника, показваме надълбоко отвращение от съсипването на изданието и превръщането му в противовес на това, за което бе основано от Стефан Продев. Това е образец по какъв начин една медия с задача да е глас на хората, може да бъде използвана като слугиня и бухалка. 

В. „ Дума “ бе неповторимо събитие в медийното пространство, за времето си той сътвори доста от стандартите на модерната публицистика у нас, беше достоверен ляв ежедневник, вестник на духа, вестник – концепция, пример за свободна медия, чиновник на истината, притежател на професионализъм и морал, минал през тежки борби, само че постоянно помагал на Българска социалистическа партия.

Стефан Продев събра към „ Дума “ най-видните интелектуалци, построи в редакцията екип от съидейници, които съзнаваха отговорността да си публицист и носеха с горделивост званието думаджии. Имаше време, когато „ Дума “  опази и избави Българска социалистическа партия. С милионния си тираж тя бе гласът на свободните леви хора в България, който се чуваше в обществото. Това се признаваше даже от съперниците на лявото мислене.

Вестникът не се побоя от никоя истина, от никоя обоснована рецензия, Продев отбрани „ алените бабички “ против „ алените мобифони “ и заплати цената на свободата си. „ Дума “не остави без реакция нито една неистина и нападка, каквито и тогава, и в този момент се сипят върху лявото, тъй като смяташе, че подметеното под килима зло ще стане огромно и ще удави хората.

Първото кредо на Продев бе, че вестникът не е и няма да бъде орган на Централен комитет, а е народен ляв ежедневник: „ Още от първия си брой ДУМА даде обещание да бъде вестник на всички, които търсят истината… Тя не е партиен орган в остарелия тоталитарен смисъл на това разбиране, а знак за нов професионален и цивилен подход… Отрежем ли езика й, ще я превърнем в плашило или в исторически експонат... Най-големият ми грях е, че не съумях да трансформира ДУМА в стока или в слугиня. Защото не желаех “.

Много инциденти претърпя „ Дума “ през годините, само че съумя да опази духа и словото си. В нея нямаше началници и подчинени, имаше съидейници и това също отличаваше вестника от всички останали медии. Редяха се през годините основни редактори и издатели, публицистите в редакцията се сменяха, едни си отиваха, идваха нови, само че родилното леке избиваше – свободният дух, нравствената и професионалната самостоятелност, нетърпимостта към всевъзможен диктат и неистина. Вестникът си оставаше правилен на качествената публицистика, волнодумен и заслужен. Не тъй като бе непогрешим, а тъй като бе почтен.

В последните години обаче вестникът бе сменен и трансфорат в противовес на Продевата „ Дума “ – той стана орган не просто „ на Централен комитет “, а рупор, напълно под диктата на председателката Корнелия Нинова и на един стеснен кръг към нея. Изгонени бяха знакови публицисти, „ с цел да се постави ред в този вестник “. Морят го финансово. От повече от две години няма основен редактор – невиждан случай, а назначена да се разпорежда с редакцията е една дама, минала през в. „ Демокрация “! Заради наложената ограниченост и разцепление вестникът поголовно губи читатели и създатели. 

Сринат е и професионализмът на вестника. Не може всеки ден от първа страница да приказва Корнелия Нинова. Не може в един брой да има 6 нейни фотоси, две от които – на първа страница. Това не се прави на никое място, то опонира на всевъзможен професионализъм в публицистиката и е оскърбление за нея. Във всекидневника липсват цели  теми и вести, които гърмят в обществото, а се появяват странни идеологеми, непознати на достоверната „ Дума “.

В броя на 4 януари т. година, който като първи брой за годината постоянно е знаков, емблематичната Продева колонка на първа страница бе дадена на… Калоян Методиев– някогашен началник на младежкото Съюз на демократичните сили и сегашен представител на Нинова (не станаха ли доста седесарите?). Приемаме това като засегнатост за читателите и за вестника, от чието каре следва да се заличи името на Стефан Продев като създател. Той не е основавал такава „ Дума “.

В последните дни се случва и нещо, пред което не можем към този момент да мълчим, то минава всички вероятни граници на използването на един вестник – той е трансфорат не просто в слугиня на управлението, само че в бухалка против сполучливи локални водачи на Българска социалистическа партия, които обаче  не се харесват на К. Нинова. На много места в страната при локалните избори Българска социалистическа партия поддържа претенденти от Политическа партия за кмет и за ръководители на общински препоръки, само че само това, че столичните общински съветници гласоподаваха за ръководител на Общинския съвет от същата политическ мощ се оказа „ изменничество, закононарушение, гнус “ и така нататък

Вече дни наред по няколко от 16-те страници на вестника всеки ден се заделят най-грозни думи против тях. Такова не се е случвало в никакъв случай даже в медиите преди 1989 година Остава усещането, че групата на Нинова води борба на живот и гибел против свои приятели, по-яростна даже от тази против Сглобката. А и по време на локалните избори К. Нинова работи очевадно против Ваня Григорова, която поради печелившата формула на столичния съвет на Българска социалистическа партия за обединяване на левите сили реализира триумф, какъвто не се помни от десетилетия насам. Анализът на това събитие е от публичен интерес.

Всеки може да има свое мнение за протичащото се у нас, само че там е работата, че на страниците на „ Дума “ при масирана обработка „ от горната страна “ не се позволява нито една сричка, която е друга от мнението на „ Централен комитет “. За каква независимост на словото може да става дума? Вярваме, че Българска социалистическа партия към момента има сили да реши вътрешните си разногласия,  но не можем да сме безразлични към свободата на словото и ориста на вестника, на който отдадохме години душа и сили. Дали „ мобифоните “ най-накрая победиха „ алените бабички “?

Александър Перпелиев, Ани Костова, Ася Гардели, Благовеста Цветкова, Бойка Башлиева, БорисДанков, Боряна Костова, Валери Запрянов, Ваньо Стоилов, Васил Сотиров, Велиана Христова, Велислава Дърева, Галина Младенова, Георги Апостолов, Георги Георгиев, Димитър Шумналиев, Дора Чичкова, Ева Костова, Емилия Костадинова, Ивайло Цветков, Ивелин Николов, Исак Гозес, Калин Първанов, Константин Иванов, Кристиела Симеонова, Мариела Балева, Милена Николова, Милко Недялков, Михайлина Димитрова, Наталия Гергова, Павлета Давидова, Петър Бочуков, Пламен Енчев, Ралица Николова, Светлана Михова, Светла Василева, Таня Джаджева, Чавдар Найденов, Чавдар Шинов, Юрий Борисов.

Инфо: sbj-bg.eu

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР